"Harmonie, wederzijds respect & begrip tussen ruiter en paard

Instructie in freestyle, loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen, paardenwelzijn en lesgeven aan kinderen

Lessen bij remke

Samen met jou gaat Remke op zoek naar de manier die bij je past. Jullie bepalen samen hoe jij en je paard prettig en doelgericht aan het werk kunnen. Kenwoorden daarbij zijn harmonie, wederzijds respect, begrip tussen ruiter en paard, eerlijkheid, plezier en verbinden. Je ontdekt zelf wat het effect is van de positie van jouw lichaam op het gedrag en tempo van je paard. Allemaal kennis en informatie die tijdens het rijden handig, zo niet onmisbaar zijn.

Eind jaren 90 maakte Remke kennis met het Freestyle-systeem, een trainingsmethode voor paard én mens, ontwikkeld door Emiel Voest. De basis is wederzijds begrip en vertrouwen. Naast het rijden is en veel aandacht voor de dagelijkse omgang met het paard. Remke is gediplomeerd Freestyle-instructeur niveau 1, 2 en heeft het diploma ORUN 3. Ook behaalde zij aan de Freestyle Academy haar specialisatie in het lesgeven aan kinderen. In de provincie Overijssel was ze de eerste gediplomeerd Paardenwelzijn Adviseur. Hieraan voorafgaand studeerde ze bewegingstherapie voor paarden.

Freestyle instructie

Paarden communiceren voornamelijk door middel van lichaamstaal. Mensen daarentegen gebruiken vooral woorden om duidelijk te maken wat ze willen. Met ons lichaam geven we veel signalen af. Niet iedereen is zich altijd bewust van deze non-verbale communicatie. Het is juist lichaamstaal die paarden oppakken en interpreteren. 

Het Freestyle-trainingssysteem kent een aantal trainingsvormen die vanaf de grond worden uitgevoerd. Deze trainingsvormen ondersteunen het uiteindelijke doel: verantwoord en vakkundig paardrijden. De eerste trainingsvorm vanaf de grond is loswerken. Aansluitend volgt het grondwerk en als derde komt de brug naar het rijden: dubbele lange lijnen. Al deze technieken komen terug in het paardrijden: het Freestyle basis-rijsysteem.

Loswerken  |  Loswerken is een mooie manier om je bewust te worden van wat jouw lichaamstaal vertelt aan je paard. Je leert hoe je je lichaamstaal effectief kunt inzetten en onduidelijkheden met je paard kunt voorkomen. Met jouw lichaamstaal, ondersteunt met een leadrope (dit is een lijn van 4,5meter lengte) krijg jij controle over de richting en tempo van je paard. Is die basiscontrole verkregen, dan zal het paard ons ervaren als ranghoger wat onze positie als gerespecteerd leider versterkt.

Het loswerken doen we in een veilige omheinde vierkante ruimte van ongeveer 14x14meter. Door het loswerken met paarden krijg je steeds meer inzicht in karakters en reacties van paarden. Je leert welke invloed jouw intentie heeft op het paard waar je mee werkt. Ook zie je het effect van de positie van jouw lichaam op het gedrag en tempo van je paard.

Grondwerk  |  Grondwerk is een trainingsvorm om paarden te laten wennen aan dingen die voor hen niet natuurlijk zijn. Paarden kunnen zo wennen aan druk die wij zetten (het geven van een hulp) als we van het paard verwachten dat het een handeling doet.

In het grondwerk leren we het paard in verschillende situaties en ruimtes om te gaan met nieuwe prikkels. We leren het paard een basisgehoorzaamheid en aan de hand te wijken voor fysieke druk. Deze basisoefeningen blijken zeer effectief ook in de dagelijkse omgaan met het paard. We willen ons paard veilig naar de stal kunnen brengen of buiten de eigen bak kunnen rijden waarbij het paard aan ons gehoorzaamt. Technieken uit het loswerken, waarin we alleen gebruik maken van lichaamstaal, worden ook in het grondwerk gebruikt. Met grondwerk is een freestyle halster en leadrope nodig waarmee we fysieke druk op het paard kunnen uitoefenen.

Dubbele lange lijnen  |  Het werken aan de dubbele lange lijnen vormt de brug naar het rijden. Het opbouwen en wennen aan de lange lijnen, die vanaf het bit door de onderste ringen van de longeerlijn lopen, gaat in stappen zodat het paard niet wordt verrast door een lijn achter de billen. Met de dubbele lange lijnen kun je een paard rijtechnisch trainen en werken aan zijn balans.

Vooral voor kinderen is het een ideale manier om begrippen als ‘teugelvoering, buiging, stelling, aanleuning en nageven’ uit te leggen en te laten voelen. Jonge paarden geeft het dubbele lange lijnen werk een goede basis naar het inrijden toe.

Bij de dubbele lange lijnen werken we vanuit twee verschillende posities:

  1. De centrumpositie – in het midden van de cirkel die het paard loopt.
  2. De menpositie – achter het paard.

paardenwelzijn

De paardeneigenaar is verantwoordelijk voor het welzijn van zijn paard(en). In welzijn zijn er vele aspecten die een rol spelen. Naast voeding, sociaal contact, huisvesting en training en onderhoud van hoeven, gebit en harnachement heeft ieder paard weer andere individuele behoeftes. Ook moeten karakters van het paard en de eigenaar bij elkaar passen. Als gediplomeerd Paarden Welzijn adviseur beschik ik over voldoende kennis om met paardeneigenaren en stalhouders naar het complete aspect welzijn te kijken. Hiervoor kan ik (op locatie) een brede Welzijnscheck uitvoeren met een advies.

lesgeven kinderen

Het Freestylesysteem is met zijn opbouw en stappen bij uitstek geschikt om kinderen op een plezierige manier kennis te laten maken met zowel paardrijden als alles daar omheen. Een kinderles verschilt van een les aan een volwassenen in zowel de didactiek als de aangeboden oefeningen.

Tarieven lessen

Kennismakingsles (1 uur)

 

€ 37,00

Privé les (50 min)

 

€ 37,00

Groepsles (1 uur) max. 4 pers.

 

€ 55,00

Welzijnsadvies (1,5 uur )

 

€ 65,00

De tarieven zijn exclusief reiskosten à €0,24 per kilometer (eerste 10 kilometer worden niet in rekening gebracht)